Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Lienden
gem. Buren (Gelderland)

Schoolstraat 2
(obs De Sterappel )

Ellie Frank

1937-1942
Joods oorlogsslachtoffer
Tony Bos
2010

Nog geen foto's gemaakt.

Beschrijving

Beeldje van een meisje op twee sokkels. Elly vormt daarbij de verbinding. In de woorden van de kunstenaar: "Zij verbindt wat door polarisatie en discriminatie uit elkaar wordt getrokken. Het beeldje schept een mogelijkheid tot overbrugging. Dat is een hoopvolle gedachte voor de toekomst. Het beeldje is daardoor niet alleen een herinnering maar ook een boodschap."

Esther J.A. (Ellie) Frank (geb. Lienden 19 dec. 1937-Auschwitz 17 sept. 1942), dochter van Hartog en Jacoba Frank-van Dijk, winkeliers in manufactuten te Lieden. In het voorjaar van 1942 besluit de familie onder te duiken samen met pleegdochter Liesbeth Dasberg. Ellie werd vanwege haar jeugdige leeftijd, niet meegenomen en achtergelaten bij hun voormalig hulp in de huishouding Judith van de Berg. De burgemeester maakte in eerste instantie geen bezwaar tegen het logeren van Ellie bij Judith. Toch was hij echter bang dat de Duitsers erachter zouden komen dat zich nog een joods kind in zijn gemeente bevond en vroeg daarom bij de Duitse instanties een vergunning aan. Daarop ontvangt hij het bevel om zijn gemeente 'judenfrei' te maken. Ellie wordt als de enige officiële joodse inwoner van Lienden opgehaald, naar Westerbork vervoerd en uiteindelijk in Auschwitz vergast.

Andere tijden maakte naar aanleiding van deze gebeurtenissen een indrukwekkende documentaire, getiteld De andere familie Frank. Het boek Het meisje dat verdween van Els Florijn is gebaseerd op deze gebeurtenissen.

Kunstenaar

Opmerkingen

Het initiatief voor het beeldje is genomen door lerares Annemarie Walraven van De Sterappel - een school die tot voor kort Burgemeester Kampschool heette naar de burgemeester die verantwoordelijk was voor de deportatie van Ellie Frank. Het beeldje is op 21 april 2010 onthuld door Liesbeth Dasberg, de oudere adoptiezus van Ellie, en Judith van den Berg.

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

eXTReMe Tracker

Objectcode: GL09ah.

© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt