Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Alem
gem. Maasdriel (Gelderland)

Sint-Odradastraat 7
(St. Hubertuskerk)

Sint Odrada

Steenovens Derckx
1946/47

Alem -  Sint Odrada   Alem -  Sint Odrada

Beschrijving

Bakstenen 'kapelletje' met tegeltableau (geglazuurd reliëf van keramiek). St. Odrada wordt in zijaanzicht voorgesteld naar het voorbeeld van het houten beeld in de kerk, namelijk met lichtblauw onderkleed, donkerblauw bovenkleed, rode hoofd- en schouderdoek, met aureool maar zonder kroon of diadeem. In de rechterhand houdt zij een kruis voor zich, in de linkerhand draagt zij een rozenkrans. Zij bevindt zich in een afgezet weiland. Een wit paard komt van rechts naar haar toe en heft een been op. Het dier is slechts half afgebeeld. Uiterst links is een gebouw zichtbaar.

Opschriften

h. odrada, wier h. lichaam op
wonderbare wijze van balen
(belgie) naar alem is overge-
bracht, wees onze voorspraak
bij god.

Gesigneerd

Het tableau is gesigneerd, mogelijk "G v Dreumel".

Kunstenaar

Opmerkingen

Het veldkapelletje is opgericht door pastoor J. van Bergen.

Odrada van Alem (8e eeuw), adellijk meisje geboren te Scheps aan de Nete, vlakbij Balen, België. Zij wilde haar leven geheel aan God toewijden. Toen na de dood van haar moeder een stiefmoeder in huis kwam, ontstonden tussen haar en Odrada steeds meer wrijvingen. Zij verkommerde, kwijnde weg en stierf op jeugdige leeftijd. Aan haar vader had ze vlak voor haar dood gevraagd haar lichaam op te baren in een holle boomstam, deze op een kar te leggen, met een span ossen ervoor, en het aan de dieren over te laten, waar zij heen zouden gaan. Op de plek waar zij halt zouden houden, wenste zij begraven te worden. Pas in Alem stonden ze stil. Haar vader liet er voor haar een basiliek bouwen (Heiligen-3s).

Reacties

Datum: 6 Nov 2012
Naam: Jaak Jansen
Bericht: Het paard voor Odrada is een wild paard, dat voor haar verschijnt nadat ze een kruisje had gevormd. Toen haar vader en stiefmoeder naar de nabijgelegen kerkwijding van Milligem trokken, was er geen tam paard meer voorhanden voor Odrada. Haar werd de raad gegeven om één van de wilde paarden te zoeken die in de omgeving van Scheps werden gefokt. Het wilde paard kwam Odrada tegemoet vanuit een kudde. Zij breidelde het paard, besteeg het en haalde de vetrokken stoet ruiters in nog voor hij in Milligem aankwam. Bij haar afsterven had ze gevraagd of haar lijk in een holle boomstam zou geplaatst worden; deze "lijkkist" zou door een span ossen verder getrokken tot in Alem waar een kerk zou worden opgericht op haar graf.

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Weet u meer ?

Van dit beeld is bij ons nog niet voldoende informatie bekend. Weet u er bijzonderheden over, willen we dat graag van u weten. Maak gebruik van ons invulformulier om deze gegevens aan ons op te sturen. Wij zullen de gegevens dan zo spoedig mogelijk invullen.

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°47'18" - O.L. 5°20'20")

eXTReMe Tracker
Objectcode: GL28ad; Opgenomen: 21 mei 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt