Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Wageningen
Gelderland

Emmapark / Nudestraat

Gerrit Achterberg

1905-1962
dichter
Willem Berkhemer
1996

Wageningen -  Gerrit Achterberg   Wageningen -  Gerrit Achterberg

Beschrijving

Granieten beeld van een figuur.

Kunstenaar

Opmerkingen

Dit beeld, gemaakt ter ere van Gerrit Achterberg, is eerst geweigerd door de gemeenteraad van Eibergen, vervolgens is het in 1996 onthuld in Wageningen. Beeldhouwer Willem Berkhemer was een grote fan van het werk van Achterberg, Berkhemer werd zelfs gevraagd om te praten over zijn visie op Achterbergs werk.

De symboliek in het beeld heeft mogelijk te maken met de psychische problemen die Achterberg in zijn leven heeft gehad.

Gerrit Achterberg (Nederlangbroek, 20 mei 1905 - Leusden, 17 januari 1962), dichter. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters in de twintigste-eeuwse Nederlandse poëzie. Zijn werk werd onderscheiden met onder meer de P.C. Hooftprijs en de Constantijn Huygensprijs (Wikipedia).

Reacties

Datum: 4 Aug 2011
Naam: Jacques Magendans
Bericht: MENS & DIER ,GEACHT DOOR UW WERK,

IN MIJN TIJD OP DE ARNHEMSE AKADEMIE 1955-1960.daar maakte ik voor het eerst kennis met de gedichten van gerrit achterberg. wij,leerlingen afd beeldhouwen, waren allemaal gegrepen door VOORBIJ DE LAATSTE STAD. bij het gedicht BALLADE VAN EEN WINKELBEDIENDE heb in in die tijd nog een beeld gemaakt, direct in gips. het heeft de tijd niet doorstaan, slechts een fotootje rest. in 1978 ben ik ook gaan dichten en voelde dat ik veel te danken had aan gerrit achterberg. mijn eerste dichtbundel 14 GEDICHTEN OVER HET VELPERPLEIN verscheen in 1980.
de dichtbundel was ge-inspireerd door het gedicht van jan greshof over dat plein, maar wel nadat het de slag om arnhem had overleefd en verkeersplein was geworden.

willem berkhemer, een vriend en collega heeft er een prachtig beeld van gemaakt dat op geen enkele andere wijze de mens achterberg en zijn werk beter had kunnen uitdrukken. een granieten
gedicht. voor berkhemer lastte ik, op zijn verzoek,ooit een zeemeermin om aan te bieden bij de opening van nieuwbouw van de AKU te ARNHEM. DIT TIJDELIJKE MAAKSEL DIENDE OM AAN TE BIEDEN BIJ DE OPENING...namelijk...het beeld van berkhemer was nog niet gereed of kon vanwege de omvang en gewicht niet bij de opening worden getoond.
later vergeleek ik achterberg met de portugese dichter fernando pessoa. in lisboa had ik de grootste verassing van mijn leven, in een volkse kroeg ontmoette ik, nee, niet pessoa want die was al decennia eerder overleden.. maar een oude vrouw die ooit in haar jonge jaren de huishoudster van pessoa was geweest.

Reageer op dit beeld

Weet u meer ?

Van dit beeld is bij ons nog niet voldoende informatie bekend. Weet u er bijzonderheden over, willen we dat graag van u weten. Maak gebruik van ons invulformulier om deze gegevens aan ons op te sturen. Wij zullen de gegevens dan zo spoedig mogelijk invullen.

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°57'51" - O.L. 5°39'40")

eXTReMe Tracker
Objectcode: GL49ac; Opgenomen: 2 oktober 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt