Mens & Dier in Steen & Brons

Gelderland Zutphen
Zutphen

Agnietenhof

Zuster van het Gemene Leven

Maïté Duval
1985

Zutphen -  Zuster van het Gemene Leven

Beschrijving

Standbeeld zonder voetstuk.

Gesigneerd

Maïté Duval 1985".

Informatiebord

"Zuster van het Gemene Leven
op het bleekveld"
15e eeuw
Maïté Duval 1985

Kunstenaar

Opmerkingen

Op de plek waar dit beeld staat, bevond zich vroeger het bleekveld van het Agnietenklooster. De kunstenares heeft haar figuur specifiek voor deze plaats ontworpen. Daarbij heeft zij gekozen voor de uitbeelding van een kloosterzuster tijdens het verrichten van haar dagelijkse werkzaamheden: het spreiden van de was op het bleekveld. Toch is de figuur niet daadwerkelijk in actie weergegeven. Haar houding is juist heel rustig en zij straalt de ingetogenheid uit die hoort bij haar religieuze functie. Zij is bovenal 'de meditatieve vrouw', een thema dat ook in veel andere werken van Duval centraal staat.

De Zusters van het Gemene Leven waren een religieuze groepering die aan het einde van de veertiende eeuw in Deventer ontstond rond Geert Grote.
De leden legden geen kloostergelofte af, maar woonden samen in broederhuizen of in kleine kloosters zoals Windesheim ten zuiden van Zwolle en Diepenveen aan de noordrand van Deventer. De term gemeen heeft hier de betekenis 'gezamenlijk', aangezien men in gemeenschap van goederen leefde

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°8'32" - O.L. 6°11'52")

eXTReMe Tracker
Objectcode: GL56ae; Opgenomen: 14 maart 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt