Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Roosendaal
Noord-Brabant

Kade 21

Sint Michaël en de draak

Charles Vos
Binder Bronsgieterij
1948

Roosendaal -  Sint Michaël en de draak   Roosendaal -  Sint Michaël en de draak

Beschrijving

Beeld van Sint Michael, met de draak onder zijn voeten. Het beeld staat op een stenen basis, die op een bakstenen pedestal staat. Op de stenen basis staat, aan de voorzijde:

St MICHAEL
verdedig
ons
in de strijd
en aan de achterzijde:
in dank voor
uw
bescherming
1940-1945

Het beeld is gesigneerd "brons-gieterij / a. binder".

Kunstenaar

Opmerkingen

Het beeld staat op het voorplein van de R.K. Kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand (de 'Paterskerk'). Tijdens de oorlog beloofde de rector van het klooster een beeld te zullen schenken als kerk en klooster de oorlog goed doorstonden.

Sint Michael is afbeeld zonder vleugels en met een weegschaal. Dit ongebruikelijke attribuut is ontleend aan de uitvaartliturgie waar gezongen wordt: 'moge de aanvoerder (vaandeldrager) Michaël hen binnenleiden in het eeuwige licht'. Dit is een verwijzing naar de taak die de volksvroomheid aan Michaël toekent: het wegen van de gestorvenen om te kijken of ze waardig zijn voor het eeuwige licht

Aartsengel Michaël, één van de drie aartsengelen die in de bijbel met name worden genoemd. Hij wordt afgebeeld in wapenrusting met een overwonnen duivel of draak onder zijn voeten en soms met een weegschaal, omdat hij aan de hemelpoort afweegt wie binnen mag en wie niet (Heiligen-3s & Wikipedia).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°32'2" - O.L. 4°27'4")

eXTReMe Tracker
Objectcode: NB48ag; Opgenomen: 20 juni 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt