Mens & Dier in Steen & Brons

Noord-Holland Amsterdam
Amsterdam

Merwedeplein

Anne Frank

1929-1945
Joods onderduikster
(Wikipedia)
Jet Schepp
2005

Amsterdam -  Anne Frank   Amsterdam -  Anne Frank

Beschrijving

Beeld, gesigneerd "jet schepp", op rood granieten sokkel, met daarop de tekst:
anne frank
1929-1945

Kunstenaar

Opmerkingen

Op 9 juli 2005 is op het Merwedeplein ter nagedachtenis aan Anne Frank een standbeeld onthuld door burgemeester van de gemeente Amsterdam Job Cohen. Het standbeeld is gemaakt door de beeldend kunstenaar Jet Schepp en stelt Anne Frank voor die, vlak voor het vertrek naar haar onderduikplek, nog één keer omkijkt naar haar ouderlijk huis.

Biografie

Annelies Marie (Anne) Frank (Frankfurt am Main, 12 juni 1929 – Bergen-Belsen, begin maart 1945) was een uit Duitsland afkomstig Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog was ondergedoken in Amsterdam. Zij en haar oudere zus Margot overleden aan uitputting en/of vlektyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het dagboek dat zij tijdens haar onderduik bijhield is postuum gepubliceerd, vertaald in vele talen en is een bijzonder populair boek geworden.

Haar familie verhuisde in 1933 van het Duitse Frankfurt am Main naar Amsterdam om aan vervolging door de nazi's te ontkomen. De eerste tijd woonde het gezin Frank op het Merwedeplein (nr. 37/2) in een Amsterdamse nieuwbouwwijk.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°20'43" - O.L. 4°54'0")

eXTReMe Tracker
Objectcode: NH04vd; Opgenomen: 20 januari 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt