Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Den Haag
Zuid-Holland

Westeinde 150
(parkeerplaats Westeinde Ziekenhuis)

Aartsengel Michaël

Herman van Remmen
1947

Den Haag -  Aartsengel Michaël   Den Haag -  Aartsengel Michaël

Beschrijving

Stenen beeld van de aartsengel Michael met schild, waarop de spreuk wie is als god.

In 1873 stichtte pater Marijnen aan het Westeinde in Den Haag het katholieke ziekenhuis Joannes de Deo. Marijnen vond dat de Haagse ziekenhuizen in die tijd wel aandacht hadden voor het fysieke welzijn van de patiënten, maar veel te weinig voor hun geestelijk welzijn. Hij benaderde tal van Haagse notabelen om geld in te zamelen om een katholiek ziekenhuis te stichten. Uiteindelijk vond hij notaris Schiefbaan bereid om een pand te kopen aan het Westeinde, dat als ziekenhuis werd ingericht. In 1969 veranderde de naam van het ziekenhuis in Westeinde Ziekenhuis, omdat het in de volksmond steeds meer onder die naam bekend stond. In 1979 nam het ziekenhuis zijn intrek in een compleet nieuw gebouw, gevestigd op de hoek van het Westeinde en de Lijnbaan in Den Haag.
In een klein plantsoentje op de parkeerplaats van het Westeinde Ziekenhuis staan twee monumenten, die daar herplaatst zijn. Het betreft het hier beschreven monument voor de aartsengel Michaël uit 1947, dat oorspronkelijk onder de overkapping van het ziekenhuis stond, en een monument uit 1923 voor de Zusters van Liefde van O.L.V. Moeder van Barmhartigheid.

Opschriften

uit dankbaarheid
aan den aartsengel
michaël
voor zijn beschermning
tijdens den wereldoorlog
10 mei 1940         4 mei 1945
Gesigneerd: herm. | van | remmen | 1947

Kunstenaar

Aartsengel Michaël, één van de drie aartsengelen die in de bijbel met name worden genoemd. Hij wordt afgebeeld in wapenrusting met een overwonnen duivel of draak onder zijn voeten en soms met een weegschaal, omdat hij aan de hemelpoort afweegt wie binnen mag en wie niet (Wikipedia).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°4'30" - O.L. 4°18'7")

eXTReMe Tracker
Objectcode: ZH15al; Opgenomen: 14 oktober 2007  / gewijzigd: 21 juli 2018
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt