Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Den Haag
Zuid-Holland

Aaltje Noordewierstraat 401
(Politiebureau)

Beer

LaSalle
1992

Den Haag -  Beer   Den Haag -  Beer

Beschrijving

Gietijzeren beeld van een staande beer. Op de bodemplaat staat een merk met de letters GH aan weerszijden van een vraagteken en de naam "LaSalle" in een ovaal.

Kunstenaar

Opmerkingen

Een gietijzeren roestbruine beer van 1 meter hoog die in zijn letterlijkheid de veronderstelde criteria in de beeldende kunst parodieert, maar daarnaast in staat blijkt als een geliefde mascotte te functioneren voor de politiemensen en de buurtbewoners.

Gert-Jan van Dooremaal van politie Haaglanden schrijft het volgende:

Het beeld is uit massief gietijzer gegoten in een gieterij in Spanje of Portugal. Het geheel weegt zo'n 6000 kg. Indertijd bestond de regeling dat bij de bouw van een nieuw overheidsgebouw een percentage van de bouwsom aan kunst besteed moest worden. Via de Stichting Stroom konden wij kiezen uit een aantal kunstenaars om een ontwerp te maken. Een aantal vielen af om ondermeer de reden dat ze het ontwerp van de architect te veel aan zouden tasten.

Goederond kwam met een plasticine halfmodel van een beertje van 20cm hoog. Wij wisten even niet wat we daar mee aan moesten. Hij had er echter een goed verhaal bij. "Een politiebureau is iets waar mensen niet graag binnengaan het heeft een hoge drempel. Wanneer je daar iets lief en aaibaars voor de deur zet werkt dat drempelverlagend". Wij waren van deze argumentatie gecharmeerd en derhalve kreeg Goederond de opdracht.

Het beeldje heeft vanaf de eerste dag "geleefd". Alle kinderen uit de buurt gaan er mee op de foto. In de winter krijgt hij van de buurt een muts en shawl. Ook collegae die om de een of andere reden op de foto moeten, kiezen de beer als metgezel. Toen het pand enige tijd geleden verbouwd werd waren wij bang dat hij zou beschadigen en vroegen om een bescherming. De aannemer timmerde er een kist omheen en schilderde daarop "Ha ha ik ben in de winterslaap".

Een tijd geleden heeft het verhaal rondgezongen dat het beeldje eigenlijk bij bureau Beresteinlaan had moeten staan. Dat is absolute nonsens. dat bureau is twee jaar ouder en daar heeft men een heel ander kunstwerk uit die regeling gekregen.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°3'18" - O.L. 4°14'2")

eXTReMe Tracker
Objectcode: ZH15ot; Opgenomen: 19 september 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt