Mens & Dier in Steen & Brons |
|
Gorinchem
Havendijk / Korenbrugstraat |
Hendrick HamelGorinchem 1630 - Gorinchem 1692zeeman, met zijn bemanning de eerste Europeanen in Korea. (Wikipedia) |
Jaap Hartman
1998 |
Nederland en Korea zijn sinds eeuwen met elkaar verbonden door een zeeman uit Gorinchem: Hendrick Hamel (1630-1692).
In 1653 sloeg hij met het VOC-jacht 'De Sperwer' te pletter op de rotsen voor het Koreaanse eiland Cheju-do. Samen met andere overlevenden van de schipbreuk werd hij op last van de koning dertien jaar vastgehouden in het land waarvan tot dan toe in Europa niets bekend was.
Hamel wist met zeven metgezellen in 1666 te ontvluchten naar de factorij Decima bij Nagasaki. Daar schreef hij een 'Journael' over hun lotgevallen en over de Koreaanse samenleving. Zonder die beklemmende reportage zou de wereld waarschijnlijk nog honderden jaren niets hebben vernomen van dit land. Hamel wordt daarom beschouwd als de 'Columbus van Korea'.
Bijna drieënhalve eeuw na de omzwervingen van Hamel hebben Gorinchem en Zuid-Korea de historische draad weer opgepakt. Dit beeld van de beeldhouwer Jaap Hartman geeft daar uitdrukking aan. Het staat vlak bij de plaats waar Hendrick Hamel in 1630 aan de Kortendijk is geboren. Eenzelfde beeld staat in Kangjin, de Zuidkoreaanse stad waar Hamel tussen 1657 en 1663 gevangen zat en waarmee Gorinchem bijzondere banden onderhoudt.
Op 11 september 1998 werd het beeld onthuld door Mr. J.P.M. Wolfswinkel, de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea, en Yong-Dhik Song, de Zuidkoreaanse ambassadeur in Nederland.