Mens & Dier in Steen & Brons

Zuid-Holland Leiden
Leiden

Hortus Botanicus, Von Siebold Gedenktuin  

Philipp Franz von Siebold

1796-1866
grondlegger Japanse Studiën in Leiden
Ludwig Oswald Wenckebach
1932

Leiden -  Philipp Franz von Siebold   Leiden -  Philipp Franz von Siebold

Beschrijving

Borstbeeld op voetstuk.

Opschriften

SIEBOLD
フォン シーボルト

Gesigneerd: o. wenckebach 1932

Kunstenaar

Opmerkingen

In 1932 (honderd jaar na de vestiging van von Siebold in Leiden) werd het borstbeeld in de Hortus onthuld door graaf Von Brandenstein-Zeppelin, een kleinzoon van Philipp von Siebold, en J. Mater, een kleinzoon van Von Siebolds hoofdtuinman Mater. Om het botanische en horticulturele werk van Philipp von Siebold op passende wijze te eren, werd door de Clusiusstichting besloten een ‘Von Siebold Memorial Garden’ oftewel ‘Von Siebold Gedenktuin’ in de Leidse Hortus aan te leggen in Japanse stijl. Deze Japanse tuin is in 1990 aangelegd. De tuin wordt omgeven door een rode muur en bij het begin staat een Japans theehuis. In de tuin groeien winterharde planten uit Azië en staat het borstbeeld van Von Siebold.

Bij de ingang van de tuin is een ronde bronzen plaquette aangebracht met het portret van Von Siebold en de tekst: jhr. dr. ph.f.b. von siebold 1832-1932

Philipp Franz Balthasar von Siebold (Würzburg 17 februari 1796 - München18 oktober 1866), eerste Westerling die in Japan (Westerse) medicijnen doceerde. Hij was arts in Nagasaki van 1823 tot 1829. Hij werd beroemd door zijn onderzoek naar de Japanse flora en fauna. Hij voerde zijn onderzoek uit geholpen door tolken en Japanse studenten.
In 1829 werd hij door Japan uitgewezen op verdenking van spionage (hij had namelijk van een Japanse vriend een zeer gedetailleerde kaart van Japan gekregen) en keerde hij, via Batavia, terug naar Nederland, waar hij zich uiteindelijk in 1832 in Leiden zou vestigen. Zijn bekendste werk was de Flora Japonica (samen met Joseph Gerhard Zuccarini) (Wikipedia).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°9'23" - O.L. 4°29'1")

eXTReMe Tracker
Objectcode: ZH33ai; Opgenomen: 19 augustus 2007
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt