Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Maastricht
Limburg

Cortenstraat

Onze Lieve Vrouw van den goeden duik

Charles Vos
1947

Maastricht -  Onze Lieve Vrouw van den goeden duik   Maastricht -  Onze Lieve Vrouw van den goeden duik

Beschrijving

Gevelbeeld (gebakken klei, in verschillende kleuren geglazuurd) met een voorstelling van Maria die enkele onderduikers onder haar mantel verbergt, op de achtergrond een bom en een vredesduif; met de jaartallen 1940 1945.

Kunstenaar

Opmerkingen

In 1943 moesten vier jongens onderduiken. Zij werden na enige tijd ontdekt bij een boer in het stro. Vervolgens werden zij gevangen gezet in een school. daar wisten twee van de vier jongens te ontsnappen. De twee anderen werden overgebracht naar een gevangenis, waaruit ze aan het einde van de oorlog wisten te ontsnappen. Uit dankbaarheid voor het behoud van hun zoon, gaven de ouders van één van de onderduikers aan Charles Vos de opdracht om een afbeelding te maken van Maria als beschermster van de onderduikers.

Een van de negen beelden langs de zgn. 'bidweg', die loopt van het minderbroedersklooster in de Tongersestraat via de Bouillonstraat, Papenstraat, en Bredestraat naar het O.L. Vrouweplein, en vandaar via de Cortenstraat, Witmakerstraat en Kapoenstraat weer terug naar het klooster.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 50°50'49" - O.L. 5°41'33")

eXTReMe Tracker
Objectcode: LI19ev; Opgenomen: 31 mei 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt